Schäuble staat open voor voorzitterschap eurogroep

De Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble is bereid voorzitter te worden van de eurogroep. Hij leidt dan onder meer bijeenkomsten van de ministers van financiën van de eurozone.

Schäuble zei tegen de krant Welt am Sonntag dat nationale leiders beslissingen moeten nemen, maar dat hij als de Duitse minister van financiën 'sowieso nauw bij eurozonezaken betrokken moet zijn'. "Daarom zeg ik niet dat ik onder geen enkele omstandigheid het leiderschap op me kan nemen, zoals anderen hebben gedaan. En ik heb mijn collega's niet horen zeggen: mijn God, niet Schäuble."

Schäuble is al vaker met de baan in verband gebracht en de huidige voorzitter van de eurogroep, de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker - die de groep niet nog een termijn wil leiden -, noemde hem eerder 'een ideale kandidaat'.

De baan bij de eurogroep is, samen met enkele andere posities, een van de zaken die de Duitse bondskanselier Angela Merkel moet uitvechten met de nieuwe Franse president François Hollande. Hollande komt dinsdag naar Berlijn waar hij en Merkel vooral zullen spreken over hun verschil van inzicht over de aanpak van de eurocrisis.


Schäuble staat open voor voorzitterschap eurogroep (Foto: Novum)