Europese prijs voor Nederlands afstudeerproject

De Nederlands-Venezolaanse regisseur Shariff Korver heeft met zijn afstudeerfilm Geen Weg Terug de Young CIVIS Media-prijs gewonnen. De filmmaker heeft de prijs woensdag ontvangen in het Europees Parlement in Brussel. Programmamaker Marius van Duijn won de CIVIS TV-prijs voor de VPRO-asielzoekersquiz Weg van Nederland.

De CIVIS-prijzen worden jaarlijks uitgereikt aan tv- en filmprojecten die de integratie bevorderen. Naast de prestigieuze prijs krijgt Korver een bedrag van vijfduizend euro. De filmmaker studeerde in 2011 met de film af aan de Nederlandse Film en Televisie Academie. Eerder won de filmmaker de Nassenstein Prijs en de prijs voor Beste Regie op het Scenecs Filmfestival in Amersfoort.

De jury prijst Kovers film om zijn vorm en inhoud. "De film eist dat de kijker een mening vormt en is visueel sterk en indringend", staat te lezen in het juryrapport. De film gaat over een medewerker in een asielzoekerscentrum en zijn vriendschap met een bewoner die dreigt uitgezet te worden.

Het VPRO-programma Weg van Nederland was een eenmalige show die werd gepresenteerd door Waldemar Torenstra. Vijf uitgeprocedeerde asielzoekers gingen de strijd aan om een bedrag te winnen wat ze konden gebruiken in hun land van herkomst.