Van Rijsselberghe: "Kitesurfen kan ik ook"

Windsurfer Dorian van Rijsselberghe geldt dit jaar als grootste kanshebber op olympisch goud in Londen in de RS:X. Het Internationaal Olympisch Comité maakte afgelopen week bekend dat die klasse op de Spelen van 2016 ingeruild gaat worden voor Kitesurfen. De Nederlander zal daarom direct na Londen de overstap naar deze klasse gaan maken.

"Ik had de ambitie om in elk geval tot en met de Spelen in Rio te blijven windsurfen. Daar kan een streep door, na de Spelen zal ik de overstap maken naar kitesurfen," zei Van Rijsselberghe over het nieuws van het IOC tegen NUsport. "Ik was aan het golfsurfen op Texel. Toen ik van het water kwam, zag ik dat ik een paar gemiste oproepen had en hoorde ik van het besluit. Ik wist het ook niet eerder. Het gewone surfen wordt zo de nek omgedraaid en dat is jammer."

De 23-jarige is dan ook niet blij. "Wat kan ik er aan doen? Het zijn hoge piefen die in een rubberboot zitten die zulke beslissingen nemen. Ik kan best begrijpen dat kitesurfen erbij komt, maar niet dat het ten koste moet gaan van het windsurfen. Mijn eerste reactie was: dan gaan we toch lekker met z’n allen kitesurfen! Neemt niet weg dat ik het superjammer vind dat het gewone surfen niet langer olympisch is."

De Texelaar heeft weinig ervaring als kitesurfer, maar wil de uitdaging graag aangaan. "Kitesurfen is nog een heel jonge sport, het bestaat nog maar een jaar of vijf. Met de ervaring die ik op tactisch vlak al heb, gekoppeld aan mijn boardgevoel en het vliegen waar ik al wat ervaring mee heb, denk ik dat ik er ook als kitesurfer vrij snel bij de top kan zitten. Het is wel gevaarlijker dan het windsurfen. Maar ja, without danger, no fun!" zei Van Rijsselberghe die er in Londen voor kan zorgen dat Nederland na de eerste, Stephan van den Berg in 1984, ook de laatste gouden medaille bij het windsurfen pakt.