McEwen hangt fiets aan de wilgen

Wielrenner Robbie McEwen zal half mei na de Ronde van Californië zijn fiets aan de wilgen gaan hangen. De 39-jarige Australiër hoeft niet lang zonder werk zitten, want hij zal bij zijn huidige ploeg GreenEdge tot in ieder geval eind 2013 verder gaan als sprintcoach.

"Na de Ronde van Californië is het onherroepelijk gedaan. Ik zal er meteen na mijn carrière de taak van technisch adviseur uitoefenen. Vrij vertaald word ik sprintcoach van de ploeg. Ik ga de verkenningen van de aankomsten voor mijn rekening nemen en ook op vlak van sprinttactiek een en ander proberen bij te brengen", zei McEwen tegen Het Nieuwsblad. De Ronde van Californië zal van 13 tot en met 20 mei worden verreden.

McEwen begon zijn profloopbaan in 1996 bij de Rabobank-ploeg. Drie jaar later pakte de Australiër zijn eerste grote zege, namelijk de 20e en laatste etappe in de Tour de France van dat jaar. Hij won in totaal onder meer twaalf etappes in de Tour, de Giro d'Italia en de Tour Down Under. Ook pakte hij driemaal de groene trui in de Tour.