Alarmniveau Mexicaanse vulkaan verhoogd

De Mexicaanse autoriteiten hebben dinsdag het alarmniveau rondom de vulkaan Popocatepetl verhoogd. In de vulkaan ten zuidoosten van Mexico-Stad is een verhoogde activiteit gemeten.

De 5.450 meter hoge vulkaan spuwt rotsblokken, stoom en as. Ook is er een toename van de hoeveelheid lava binnen in de krater geconstateerd. Volgens het Mexicaanse rampenpreventiecentrum bestaat de mogelijkheid dat 'er zich explosies zullen voordoen waardoor stenen en rotsen ver weg belanden'. Daarnaast is er kans op hevige asregens en op modderstromen over de flanken van de vulkaan.

De autoriteiten hebben het gebied afgesloten en mensen opgeroepen op ten minste twaalf kilometer van de krater te blijven. Ook wordt bewoners aangeraden as van daken te verwijderen en hun mond te beschermen om te voorkomen dat as wordt ingeademd.

Het alarmniveau is het hoogste van de gele fase. De volgende fase is rood, waarbij de evacuatie van bewoners zal beginnen. Sinds 1994 is El Popo - zoals de vulkaan wordt genoemd - geregeld uitgebarsten. In 2000 moesten bij de zwaarste uitbarsting van de vulkaan in 1200 jaar duizenden mensen worden geëvacueerd.