Lot data Megaupload nog steeds onzeker

Een rechter in de Verenigde Staten heeft vrijdag opdracht gegeven verder te onderhandelen over wat er gedaan moet worden met de miljoenen 'bevroren' bestanden van Megaupload-gebruikers. De gegevens werden offline gehaald door federale onderzoekers, maar worden nog wel bewaard door Carpathia Hosting. De bestanden zijn mogelijk bewijsmateriaal in de rechtszaak tegen de oprichter van Megaupload, Kim Dotcom.

Megaupload is op verzoek van Amerikaanse openbaar aanklagers door de Nieuw-Zeelandse autoriteiten uit de lucht gehaald. Gebruikers zouden op grote schaal illegaal gekopieerd materiaal hebben gedeeld. Volgens Megaupload hebben gebruikers de dienst echter ook gebruikt om persoonlijke bestanden op te slaan. Carpathia besloot daarop in januari, in samenwerking met digitale burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation, de data te bewaren om te voorkomen dat deze gegevens verloren gaan.

Niet alleen gebruikers willen dat de gegevens worden bewaard, ook andere belanghebbenden willen dat. Een van hen is de Motion Picture Associaton of America, die in het materiaal belangrijke bewijslast ziet in een mogelijke rechtszaak tegen Megaupload.

Carpathia heeft meer dan 1100 servers in gebruik om de 25 miljoen gigabyte aan gegevens op te slaan. Dat kost het bedrijf negenduizend dollar (6800 euro) per dag. De hoster wilde van de rechter weten wat er nu gedaan moet worden met de bestanden, omdat het de kosten niet langer kan dragen.