Cel geëist voor tiener die bussen overviel

Een jongen van 14 jaar die twee gewapende overvallen pleegde op buschauffeurs verdwijnt, als het aan justitie in Alkmaar ligt, vier maanden achter slot en grendel. Als hij nog eens de fout in gaat, zou hij nog een keer vier maanden jeugddetentie moeten krijgen, laat het Openbaar Ministerie woensdag weten.

De eerste overval pleegde de jeugdige verdachte eind oktober in Wieringerwerf, samen met een kameraad van 17 jaar. Het plan daarvoor zouden ze enkele dagen daarvoor bedacht hebben. Ze regelden onder meer een nepvuurwapen en zorgden ervoor dat ze moeilijk herkenbaar waren. De buit bedroeg driehonderd euro.

De jongen zou een paar weken later in zijn eentje weer een buschauffeur hebben overvallen, dit keer in het nabijgelegen Middenmeer. Als wapen gebruikte hij een mes. Hij eiste tweehonderd euro. De twee daders werden op 9 januari aangehouden.

Behalve de celstref eiste de busmaatschappij nog een vergoeding van vijfduizend euro voor de schade aan de bus, en wilde een van de chauffeurs een paar honderd euro zien voor de geleden immateriële schade.

De zaak tegen de 17-jarige handlanger werd woensdag nog niet behandeld. Er moet nog aanvullend onderzoek plaatsvinden. De jongen van 14 jaar hoort over twee weken wat zijn straf is.