In Israël neergeschoten Nederlander gaat vrijuit

De Nederlander die maandag zwaargewond raakte toen de politie in Israël hem neerschoot in Bat Yam gaat vrijuit. De rechtbank in Tel Aviv bepaalde dinsdag dat er te weinig bewijs is dat de 32-jarige Bo S. een bedreiging vormde, melden Israëlische media.

Het bewijs bestond alleen uit verklaringen van de agenten die werden ingezet om de man aan te houden. Het echtpaar bij wie de man het afgelopen jaar inwoonde had de politie gebeld omdat hij doordraaide. Hij zou hebben gezegd dat hij buitenaardse wezens had gezien en dat hij joden wilde afslachten.

Toen de agenten ter plaatse kwamen, zou hij hen hebben aangevallen. Toen ze hem met pepperspray niet onder controle kregen, werd hij in zijn buik geschoten. S. ligt aan de beademing in een ziekenhuis en kon zijn versie van het verhaal niet vertellen.

De omstandigheden rond de schietpartij zijn volgens de rechter onduidelijk. Er is volgens haar geen bewijs dat de Nederlander een misdrijf heeft gepleegd.

De advocaat die de Nederlander toegewezen heeft gekregen stelt dat dit een ernstig geval van politiegeweld is. Dat de politierapporten over het incident niet aan de rechter zijn overlegd toont aan dat er iets te verbergen is, zegt hij in de krant Haaretz.