Rodriguez grijpt macht in Baskenland

Joaquim Rodriguez heeft donderdag de vierde rit in de Ronde van Baskenland gewonnen. De Spanjaard van Katusha kwam als eerste boven op de steile slotklim naar Bera-Ibardin. Samuel Sanchez (Euskaltel) werd op negen tellen tweede voor Sergio Luis Henao van Team Sky. Rodriguez staat nu ook eerste in het algemeen klassement met negen tellen voorsprong op Sanchez.

Een lange vlucht sierde de etappe, maar vanaf vijf kilometer voor de streep moest de ene na de andere vroege vluchter buigen voor de favorieten. Micahel Albasini (Greenedge) werd op tweeënhalve kilometer van de meet als laatste ingerekend. Daarna volgden verschillende aanvallen van onder meer Fränk Schleck (Radioshack-Nissan-Trek) en Wout Poels (Vacansoleil).

Poels kwam uiteindelijk als achtste aan op zestien tellen van Rodriguez en werd daarmee de beste Nederlander. Bauke Mollema (Rabobank) gaf 21 seconden toe en werd vijftiende. Poels is in het algemeen klassement ook de beste Nederlander. Hij staat zevende op 28 seconden van Rodriguez.