Friese rechtszaak uitgesteld om benevelde verdachte

De rechtbank in Leeuwarden heeft donderdag de behandeling van een rechtszaak gestaakt omdat een van de drie verdachten zwaar onder invloed was. De 23-jarige Leeuwarder zat tijdens de zitting te knikkebollen en leek zo nu en dan weg te vallen.

De rechtbank liet een ambulancebroeder opdraven om de Fries te onderzoeken. Die concludeerde dat de man zodanig onder invloed was dat hij niet in staat was de rechtszaak te volgen. Het is niet bekend wat de man had gebruikt.

Omdat er bij de verzending van de dagvaarding van een tweede verdachte, een 36-jarige Dokkumer, iets fout was gegaan, werd de zaak aangehouden. De rechtbank wilde niet doorgaan met slechts een persoon in het beklaagdenbankje.

Het Openbaar Ministerie verwijt het drietal eind januari vorig jaar te hebben nagelaten tijdig hulp te zoeken voor een vriend. De 21-jarige inwoner van Dokkum was zwaar onder invloed was van ghb en overleed uiteindelijk.

Het slachtoffer lag na een avondje stappen te slapen in de auto. Terug in Dokkum konden de mannen hun vriend niet wakker krijgen en lieten hem in het voertuig liggen, terwijl het buiten vroor. Later ontdekten de mannen dat de Dokkummer geen hartslag meer had, waarna ze hem naar een ziekenhuis brachten. Daar kon echter niets meer voor de man worden gedaan.

De rechtszaak zal op een latere datum worden voortgezet.