Amsterdam wil hooligans temmen met feestje

Amsterdam overweegt na voetbalwedstrijden in de ArenA een feestelijke coolingdown in te voeren om te voorkomen dat supporters het stadion en masse in opgefokte toestand verlaten. Door een programma met artiesten moeten supporters hun ergste frustraties kwijtraken en geleidelijker op straat belanden.

Burgemeester Eberhard van der Laan gaat hierover in overleg met Ajax, politie en justitie, zegt zijn woordvoerder. "Het idee stond in een brief die een burger naar de burgemeester had gestuurd", legt hij uit. Hij wijst erop dat in bijvoorbeeld de VS al langer entertainment wordt verzorgd rond American football en bij basketbalwedstrijden.

"Dat is natuurlijk deels om het publiek te vermaken en wat langer vast te houden, zodat ze nog een hamburger bestellen. Maar het is ook een goede methode om de menigte wat beter te kunnen sturen." Doordat het stadion niet in één klap leegloopt, is het voor de politie gemakkelijker de orde te bewaren.

De burgemeester heeft de brievenschrijver bedankt en gaat in overleg. Het plan is nog in een beginstadium. De woordvoerder kan dan ook nog niet zeggen hoe de kosten voor het entertainmentprogramma bijvoorbeeld moeten worden verdeeld. "We snappen dat voetballiefhebbers voor een voetbalkaartje betalen en niet voor een entertainmentprogramma. Dat zijn dus allemaal zaken die we nog moeten bekijken."