Rosenthal bezoekt grensgebied Korea

Minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) heeft maandagochtend het grensgebied tussen Zuid- en Noord-Korea bezocht. Hij deed dat direct na zijn landing in Zuid-Korea, zegt zijn woordvoerder.

Veel Noord-Koreaanse militairen die op ongeveer tien meter afstand de grens bewaken maakten volgens de woordvoerder foto's van de minister.

Rosenthal volgt met zijn actie het voorbeeld van de Amerikaanse president Barack Obama, die de gedemilitariseerde zone zondag direct na zijn landing bezocht. In Zuid-Korea wordt deze week een internationale top gehouden over de vraag hoe materiaal voor nucleaire wapens het beste uit handen van terroristen kan worden gehouden. Zo'n vijftig landen zijn vertegenwoordigd.

Aanvankelijk zou ook premier Mark Rutte (VVD) bij de top aanwezig zijn. Hij zegde vorige week echter af, omdat hij er de voorkeur aan geeft om op het Catshuis verder te onderhandelen over nieuwe bezuinigingen.

De spanningen in Azië lopen hoog op omdat Noord-Korea, dat beschikt over kernwapens, anderhalve week geleden bekendmaakte een kunstmaan in een baan om de aarde te willen brengen met een raket. De VS zien de lancering echter als een verkapte test van een langeafstandsraket. De raket is volgens het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie zondag overgebracht naar het lanceerplatform.


Rosenthal bezoekt grensgebied Korea (Foto: Novum)