Inspectie beboet politiekorpsen

De Inspectie SZW heeft negen politiekorpsen beboet omdat ze zich nog steeds niet aan de werktijden houden. Drie korpsen werden beboet omdat ze nog steeds niet genoeg doen om agressie tegen hun personeel te voorkomen. Het gaat om korpsen die in 2009 ook al in overtreding waren, meldt de voormalige Arbeidsinspectie maandag.

Bij dertien korpsen werden vorig jaar de werk- en rusttijden gecontroleerd. Vooral de werktijden van specialistische diensten, bijvoorbeeld de recherche en arrestatieteams, werd onder de loep genomen. Bij vrijwel alle korpsen bleken er volgens de inspectie zaken niet in de haak te zijn.

De diensten zijn vaak te lang en er is te weinig rust tussen de diensten. Er werden 1123 overtredingen geconstateerd en negen korpsen kregen een boete opgelegd omdat ze het personeel te lang laten werken en te kort laten rusten. Deze korpsen waren in 2009 ook al in overtreding.

De inspectie controleerde negen van de 26 regionale politiekorpsen om na te gaan of ze hun agenten genoeg training geven hoe met geweld om te gaan. Ook ging de inspecite na of geweld tegen agenten wordt gemeld, geregistreerd en geëvalueerd. Deze negen korpsen waren er in 2009 namelijk op betrapt dat ze hier te weinig aan doen.

Nu wilde de inspectie controleren of vooruitgang is geboekt. Er werden 48 overtredingen geconstateerd, waarop drie korpsen werden beboet. Veel agenten zien agressie volgens de inspectie iets als dat bij het vak hoort, waardoor ze alleen ernstige incidenten melden.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie en de Raad van Korpschefs hebben volgens de inspectie in een eerste reactie erkend dat de problemen nog niet zijn opgelost. Zij hebben aangegeven maatregelen te nemen om de situatie verder te verbeteren. In het najaar worden de korpsen die een boete hebben gekregen of waar veel overtredingen zijn geconstateerd opnieuw gecontroleerd.