Mogelijk massagraven gevonden in Ivoorkust

Onderzoekers van het Internationaal Strafhof (ICC) hebben mogelijk massagraven gevonden in een stadje in het westen van Ivoorkust. Dat heeft het ICC woensdag gezegd. Bij verkiezingsgeweld kwamen vorig jaar in Ivoorkust honderden mensen om het leven.

"We hebben enkele locaties gevonden waarvan we denken dat er massagraven zijn", aldus onderzoeker Amady Ba. Een expert op het gebied van plaatsen delict en een medisch fotograaf zijn onderweg naar het stadje Duékoué om te helpen bij het onderzoek. Volgens Ba is het onderzoek wetenschappelijk en moeten er bewijzen worden verzameld voordat een definitieve bevestiging kan worden afgegeven. De onderzoekers hebben onder meer getuigenissen afgenomen van slachtoffers, ooggetuigen en mensenrechtengroepen.

Mensenrechtenorganisaties Amnesty International en Human Rights Watch hebben eerder al gezegd dat troepen loyaal aan president Alassane Ouattara een slachtpartij hebben aangericht bij Duékoué. Volgens Amnesty hebben de Verenigde Naties, die een basis nabij Duékoué hebben, niet genoeg gedaan om de slachtpartij het stadje te voorkomen.

Duizenden mensen werden gedood nadat de in de verkiezingen verslagen president Laurent Gbagbo had geweigerd de macht over te dragen aan oppositieleider en winnaar Alassane Ouattara. Ouattara werd vorig jaar mei geïnaugureerd en riep zelf het ICC op om mogelijke oorlogsmisdaden van beide partijen te onderzoeken. Gbagbo werd uiteindelijk opgepakt en overgedragen aan het ICC. Daar wacht hij nu zijn berechting af.