CDA ontsteld over kwestie Odfjell

Het CDA is ontsteld over de gang van zaken rondom het Rotterdamse olieterminalbedrijf Odfjell. Het bedrijf lijkt volgens de partij niet in staat lekkages van gevaarlijke stoffen te stoppen. Daarbij worden de laatste jaren meer lekkages gemeld. "Zeer ernstig", aldus CDA-Kamerlid Michiel Holtackers.

Holtackers wil daarom van staatssecretaris van Milieu Joop Atsma (CDA) weten hoe hij een einde gaat maken aan de problemen bij Odfjell. "Soms lekken er druppels, soms liters en soms tonnen en kubieke meters stookolie, fosforzuur en meer", zegt zijn collega Pieter Omtzigt in een reactie op antwoorden van Atsma op vragen van de twee.

In de antwoorden geeft de staatssecretaris een overzicht van de incidenten bij Odfjell. Eerder al gaf Atsma aan dat sinds 2003 bij controles 64 overtredingen zijn geconstateerd door de Arbeidsinspectie. In totaal vroegen de autoriteiten 86 keer om maatregelen of waarschuwden ze het bedrijf.

Tweemaal werd het bedrijf stilgelegd en zeven keer een proces-verbaal opgemaakt. Het opslagbedrijf is daarnaast twee keer veroordeeld omdat de chemische stoffen butaan en benzeen vrijkwamen. Vorig jaar kwam Odfjell in opspraak omdat het had verzwegen dat in augustus ongeveer tweehonderd ton brandbaar butaangas was ontsnapt.

Holtackers geeft aan dat hij ook wil weten of Atsma de kosten voor de handhaving gaat verhalen op Odfjell.