Sturkenboom haalt uit naar Cruijff

Voormalig interim-directeur van Ajax Martin Sturkenboom heeft hard uitgehaald naar Johan Cruijff. Vorige week bepaalde het gerechtshof dat de aanstelling van Louis van Gaal niet rechtsgeldig was, waarna de Raad van Commissarissen, Sturkenboom en Danny Blind opstapten.

"Ik vind Cruijf een fantastische kerel, zeker als ik hem hoor praten. Maar laat hem alsjeblieft bestuurlijk heel ver weg blijven bij Ajax en bij heel veel andere bestuurlijke organisaties, want hij maakt er gewoon echt een bende van. Cruijff verwijt als pot continu de ketel dat hij zwart ziet," zei Sturkenboom tegen RTV Utrecht.

"Als je ziet hoe dat voortraject gelopen is, waarover ik geïnformeerd ben met stukken alles erbij, dan zie je gewoon dat Cruijff niet coöperatief was, niet mee wil werken, nooit op vergaderingen aanwezig was. Van Basten die bijna gepresenteerd werd door de RvC, die werd door Johan weer gekild. Het is een gebed zonder einde met Cruijff."

Sturkenboom heeft geen spijt dat hij ingestapt is bij Ajax. "Je wordt ergens voor gevraagd en dat streelt je ego. Zeker als je gevraagd wordt door Louis van Gaal. Samen met Danny Blind zag ik die driehoek, met de verschillende kwaliteiten bij elkaar gebracht, wel zitten. Misschien wel stom. Als je het over voetballen hebt is Johan een grotere voetballer dan Van Gaal. Maar of hij een grotere trainer en coach is geweest waag ik te betwijfelen."

De voormalig directeur van FC Utrecht had willen slagen in Amsterdam. De bedreigingen die hij ontving had hij liever uit de media gehouden. "Het is het niet waard geweest. En zeker niet de wijze waarop dat ging. Aan de andere kant ben ik ook niet van marsepein. Het is bekend geworden. Ik heb het niet bekend gemaakt. Ze hebben me achtervolgd met dat verhaal. Op een gegeven moment hield ik het niet meer uit de publiciteit. Dat hebben anderen gedaan."