Meer verdachten aangehouden door anonieme tips

Het aantal verdachten dat door een tip bij de anonieme meldlijn voor misdaden M. werd aangehouden is vorig jaar met ruim een kwart (27 procent) toegenomen. Het gaat om ruim zestienhonderd verdachten, meldt de stichting achter de meldlijn dinsdag.

Het aantal tips nam vorig jaar met dertien procent toe om uit te komen op ruim dertienduizend. In een op de acht gevallen leidde een tip tot een aanhouding. Dat is een beter resultaat dan in 2010, toen een tip nog in een op de negen gevallen tot een aanhouding leidde.

De toename van het aantal tips komt doordat steeds meer mensen van de meldlijn horen, zei directeur van Stichting M. Guus Wesselink op Radio 1. Vooral over zaken die langer in de media spelen komen tips binnen. Als voorbeeld noemde hij de Amsterdamse zedenzaak. "Mensen zitten dan met informatie en als ze het steeds weer terugzien willen ze er toch wat mee doen."

Bijna zes van de tien meldingen gaan over drugshandel. Door de meldingen werd onder meer een internationaal drugstransport van 320 kilo cocaïne ter waarde van tien miljoen euro in Antwerpen onderschept. Door de tiplijn zouden tonnen aan hennepplanten en -stekken zijn opgespoord.