Ontvoerde Nederlander reisde met politieman

De Nederlandse vogelaar die woensdag in het zuiden van de Filipijnen is ontvoerd reisde met een agent. De ongewapende politieman begeleidde de Nederlander, een Zwitser en hun gids, omdat die gevaarlijk gebied wilden betreden. Ook een raadslid van een plaats in de buurt voer mee. Dat zei de gouverneur van de provincie Tawi-Tawi.

Toen een boot met vijf gewapende mannen de boot onderschepte en de Europeanen en hun gids meenamen, bleven de agent en het raadslid achter. De Filipijnse gids en fotograaf slaagde erin te ontsnappen door overboord te springen en richting vissers te zwemmen. In een interview gaf hij aan voor zijn leven te hebben gevreesd omdat hij geen losgeld zou opbrengen.

De Nederlander en de Zwitser werken beiden als preparateur. Doel van hun reis was onder meer om vogelsoorten die ze voor hun werk hadden opgezet in levenden lijve te zien.

Ondanks een zoekactie zijn de verdwenen mannen nog niet opgespoord. Er is voor zover bekend nog geen losgeld geëist. Vermoedt wordt dat de aan Al-Qaida gelieerde terreurgroepering Al-Sayyaf achter de ontvoering zit. Volgens de ontsnapte gids voer de boot richting een basis van Al-Sayyaf. De organisatie zou ook een Australiër, een Japanner en een Maleisiër gevangen houden.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt reizen naar Tawi-Tawi vanwege het risico op terroristische activiteiten, piraterij en ontvoering. Moslimorganisaties strijden er voor onafhankelijkheid in het overwegend christelijke land.