HRW: verschrikkelijk dat Saleh eersteklas zorg krijgt

Saleh wordt in de VS behandeld aan de verwondingen die hij vorig jaar opliep als gevolg van een aanslag. Door een explosie in de moskee van zijn paleis liep Saleh over heel zijn lichaam brandwonden op, ook  zitten er nog veel houtscherven in zijn borst.

Het bezoek aan de VS is niet onomstreden. Human Rights Watch stelt dat honderden antiregeringsdemonstranten zijn omgekomen bij botsingen met veiligheidstroepen. De organisatie noemt het 'verschrikkelijk' dat Saleh 'eersteklas zorg krijgt terwijl honderden Jemenitische slachtoffers die door zijn veiligheidstroepen zijn aangevallen geen fatsoenlijke zorg krijgen en geen gerechtigheid voor de misdaden die zij moesten ondergaan'.

Het is niet bekend hoe lang Saleh in de VS blijft. In een speech voor zijn vertrek beloofde hij voor de verkiezingen terug te zijn. De VS en zijn bondgenoten willen echter dat hij nooit terugkeert. Het is ook niet de bedoeling dat hij in de VS blijft. Het land wil niet worden beschuldigd van het herbergen van een autocratische leider die door velen wordt beschuldigd van geweld tegen zijn landgenoten.

Saleh vroeg in december een visum aan. Daardoor stond de regering van president Barack Obama voor de lastige keuze de president van een bevriend land te weigeren of het risico te worden gezien als veilige haven voor een autocraat met bloed aan zijn handen. Uiteindelijk is gekozen hem toe te laten. Dat zou het risico op verstoringen in de aanloop naar de presidentiële verkiezingen verlagen.


President Jemen aangekomen in VS (Foto: Novum)