Sarkozy tekent genocidewet binnen twee weken

De Franse president Nicolas Sarkozy zal de omstreden wet die het ontkennen van de Armeense genocide in de nadagen van het Ottomaanse rijk strafbaar stelt binnen twee weken ondertekenen. Dat heeft een medewerker van het Elysée dinsdagavond meegedeeld.

Sarkozy is een voorstander van de wet, die maandagavond door de Franse Senaat werd aangenomen en eerder al door de nationale Assemblee. "Wij staan open voor een dialoog", zei de medewerker van de president. Hij verwees naar een brief die Sarkozy op 18 januari naar de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft gestuurd, nadat hij eerder had geweigerd twee telefoontjes uit Ankara te beantwoorden.

Turkije is woedend over de Franse wet. Premier Erdogan noemde de wet dinsdag 'racistisch en discriminerend' jegens Turkije. "Voor ons is deze wet nietszeggend en leeg", zei Erdogan. "We zijn de hoop nog niet verloren dat dit kan worden rechtgezet."

De wet kan alleen nog worden tegengehouden als de premier, de voorzitter van een van beide kamers van het parlement of een groep van zestig afgevaardigden of zestig senatoren het constitutionele hof verzoeken de grondwettelijkheid ervan te toetsen. "Ik hoop dat zestig senatoren zich tot de Constitutionele Raad wenden om deze schaduw over de Franse democratie uit te wissen", zei de Turkse president Abdullah Gül.

Als de wet toch in werking treedt 'zullen wij niet aarzelen de maatregelen te treffen die vantevoren hebben overwogen', liet het Turkse ministerie van buitenlandse zaken weten. Het ministerie weidde niet uit, maar Turkije heeft al de militaire, economische en politieke samenwerking met Frankrijk opgeschort.

Volgens Turkije zet Sarkozy de 'historische betrekkingen' tussen de twee landen op het spel om in de aanstaande presidentsverkiezingen in de gunst te komen bij de vijfhonderdduizend kiezers van Armeense afkomst in Frankrijk.

De Franse minister van buitenlandse zaken Alain Juppé zei dat hij het wetsvoorstel 'een beetje inopportuun' vindt. "Maar het parlement heeft beslist", zei hij. "Ik wil vandaag een beroep op onze Turkse vrienden doen om kalmte te bewaren." Juppé zei er zeker van te zijn dat de betrekkingen tussen beide landen worden hersteld. Die waren al enigszins bekoeld omdat Sarkozy een tegenstander is van de toetreding van Turkije tot de Europese Unie.