Karzai eist bestraffing mariniers VS

President Hamid Karzai van Afghanistan is 'diep geschokt' door de video waarin vier Amerikaanse mariniers lijken te urineren over de lijken van drie vermeende Talibanstrijders. Hij eist dat de daders zo zwaar mogelijk worden bestraft. Dat blijkt uit een verklaring die hij donderdag gaf.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie doet onderzoek naar de video, die woensdag opdook. De mariniers lijken niet alleen boven de lijken te plassen, maar ook spottende opmerkingen te maken.

De authenticiteit van het filmpje, dat op allerlei sites is geplaatst, moet nog worden vastgesteld. Volgens een bijschrift waren de in gevechtstenue gehulde mariniers leden van een team van sluipschutters, dat vorig jaar actief was in Afghanistan. De militairen zouden in september vorig jaar zijn teruggekeerd naar de VS.

De Taliban hebben het filmpje als barbaars bestempeld. "In de laatste 10 jaar zijn er honderden vergelijkbare incidenten geweest die niet bekend zijn geworden", aldus een zegsman van de extremistische beweging. Hij benadrukte dat de video de voorzichtige contacten met de Amerikanen niet zou beïnvloeden. Momenteel wordt achter de schermen gesproken over het uitwisselen van gevangenen, aldus de zegsman.