Ex-minister Rusland roept op tot verkiezingen

De vorige maand gehouden Russische parlementsverkiezingen, die ontsierd werden door fraude, moeten opnieuw worden gehouden. Dat heeft de voormalige Russische minister van financiën Aleksej Koedrin vrijdag gezegd.

Op zijn website schreef Koedrin dat de regering in gesprek moet treden met de oppositie over nieuwe verkiezingen, die onder een nieuwe kieswet zouden moeten plaatsvinden. De oproep van Koedrin, een vertrouweling van premier Vladimir Poetin, lijkt bedoeld om de volkswoede die ontstond na de verkiezingen te temperen en een herverkiezing van Poetin als president in maart veilig te stellen.

Sinds de verkiezingen zijn tienduizenden Russen de straat opgegaan om hun ongenoegen te uiten over de verkiezingen en het bewind van Poetin. Het zijn de grootste protesten sinds de val van de Sovjet-Unie.

Hoewel Poetin geen serieuze rivalen heeft voor de aanstaande presidentsverkiezingen zijn de protesten een teken dat zijn populariteit tanende is. Een absolute meerderheid voor Poetin bij de presidentsverkiezingen, die een tweede ronde overbodig zou maken, lijkt allesbehalve zeker. Als de presidentsverkiezingen ook frauduleus zouden verlopen kan dat leiden tot nieuwe protesten die een bedreiging kunnen vormen voor de macht van Poetin.

Volgens Koedrin moeten de autoriteiten de gebrekkige uitvoering van de parlementsverkiezingen erkennen. "Als we niet erkennen dat de parlementsverkiezingen oneerlijk zijn verlopen, zal de eerlijkheid van de presidentsverkiezingen ook in twijfel worden getrokken", aldus Koedrin.

De regering moet volgens Koedrin met de oppositie praten over het aanpassen van de kieswet. Maar, zei hij, verdere pogingen van de oppositie om Poetin uit het zadel te werken kunnen tot opschudding leiden. "Een poging om tegelijkertijd twee takken van de overheid te hervormen (...) zou te risicovol zijn voor het land", zei Koedrin.

Aanhangers van de oppositie waarschuwen al langer dat Poetin waarschijnlijk de angel uit de protesten wil halen door de oppositieleiders voor zich te winnen met gesprekken en banen binnen de overheid.

"De belangrijkste strategie van het Kremlin de komende maanden zal zijn om de protesten te neutraliseren met bedrog en steekpenningen, zoals gewoonlijk. Daar ben ik van overtuigd", zei Aleksej Navalni, een advocaat die strijdt tegen corruptie en een leidend persoon binnen de protestbeweging in Rusland. Navalni heeft gezworen een miljoen betogers op de been te krijgen in aanloop naar de presidentsverkiezingen. De aanstaande verkiezingen zijn volgens Navalni sowieso niet legitiem omdat Poetin mogelijke rivalen heeft geweerd.

Poetin heeft tot dusver nieuwe parlementsverkiezingen uitgesloten en heeft gezegd dat het de oppositie ontbreekt aan gezamenlijke standpunten en duidelijke leiders. Maar de autoriteiten lijken zich toch zorgen te maken over de volkswoede. President Dmitri Medvedev heeft een aantal politieke hervormingen aangekondigd. Zo moeten provinciale gouverneurs weer direct worden gekozen en moet het makkelijker worden om een politieke partij te registeren.


Ex-minister Rusland roept op tot verkiezingen (Foto: Novum)