Kamer blijft tegen snelle invoering 130 km/u

Het is minister van Infrastructuur Melanie Schultz (VVD) niet gelukt om de Tweede Kamer achter haar plannen te krijgen om volgend jaar al op zestig procent van de snelwegen een hogere maximumsnelheid in te voeren. Het CDA blijft zich verzetten, bleek dinsdag tijdens een debat over de invoering van de 130 kilometer per uur.

Sander de Rouwe (CDA) zei vorige week al dat hij de maximumsnelheid alleen wil verhogen als de wegen daarvoor eerst worden aangepast. Op twintig procent van de wegen zijn aanpassingen nodig. De Rouwe wil daar ook geen extra geld voor uittrekken. Als Schultz de maatregelen uit bestaande potjes kan financieren, kan het wel op zijn instemming rekenen.

Dit standpunt leidde vorige week nog tot felle reacties van coalitiepartner VVD en gedoogpartij PVV. Charlie Aptroot (VVD) beschuldigde het CDA zelfs van verraad. VVD en PVV willen net als Schultz eerst de hogere snelheid invoeren en dan de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen treffen.

De VVD'er bleek dinsdag een stuk milder. "We moeten reëel en nuchter zijn", zei Aptroot. "Voor ons is het belangrijk dat het wordt uitgevoerd." Hij heeft berekend dat de voorwaarden die De Rouwe stelt tot maar een paar jaar vertraging leiden. "Dat is iets waar ik niet blij mee ben, maar de ramp blijkt tot mee te vallen."

Schultz probeerde opnieuw de zorgen bij de Kamer weg te nemen. Ze benadrukte dat de wegen waar een hogere maximumsnelheid gaat gelden ook zonder aanvullende maatregelen daarvoor geschikt zijn. Dat zij toch extra maatregelen treft, heeft ermee te maken dat een snelheidsverhoging nu eenmaal 'veiligheidseffecten' heeft. Die wil zij zoveel mogelijk wegnemen.