Kopstuk maffia opgepakt

De Italiaanse politie heeft dinsdag een maffiabaas opgepakt die al zestien jaar op de vlucht was. De 53-jarige Michele Zagaria had zich verborgen in een bunker in zijn woonplaats Casapesenna, in de buurt van Napels.

Zagaria zou het hoofd zijn van de Casalesi-clan, die zich bezig houdt met drugssmokkel en corruptie in de bouw. De Casalesi-clan stond centraal in het boek Gomorra, dat in 2008 ook verfilmd is. De clan maakt deel uit van de Camorra, de Napolitaanse maffia.

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Anna Maria Cancellieri noemt de arrestatie van Zagaria 'een groot succes van de staat'. "Zijn arrestatie is niet alleen een enorme treffer tegen de Casalesi-clan, maar tegen de gehele Camorra." Bij zijn arrestatie verklaarde Zagaria: "Jullie hebben gewonnen. De staat heeft gewonnen."

Volgens maffia-aanklager Piero Grasso heeft Zagaria vermoedelijk jarenlang vlakbij huis ondergedoken gezeten, omdat 'maffiabazen hun macht alleen uit kunnen oefenen in een omgeving die hen beschermt'. Zagaria was naar alle waarschijnlijkheid het hoogste kopstuk van de Camorra dat nog op vrije voeten was.

Zagaria is bij verstek al tot meerdere keren levenslang veroordeeld voor onder meer moord, afpersing en ontvoering. Tegelijk met hem zijn nog 47 personen, waaronder een parlementslid van Berlusconi's partij Forza Italia, opgepakt op verdenking van lidmaatschap van de Casalesi-clan.