Tantawi waarschuwt voor gevolgen crisis

Als Egypte niet uit de huidige crisis komt, dan heeft dat 'zeer ernstige consequenties'. Daarvoor heeft het hoofd van de Opperste Raad van de Strijdkrachten, veldmaarschalk Hussein Tantawi, zondag gewaarschuwd. Hij riep de Egyptische bevolking op hun stem uit te brengen voor de parlementsverkiezingen die maandag van start gaan.

"We staan niet toe dat relschoppers zich bemoeien met de verkiezingen", aldus Tantawi. "Egypte staat op een kruispunt - of we slagen op politiek, economisch en sociaal gebied of de consequenties zullen zeer ernstig zijn en dat staan we niet toe."

Tantawi en de raad staan onder grote druk om onmiddellijk af te treden. Betogers, die ook zondag in groten getale op het Tahrir-plein in Caïro waren, eisen dat de macht wordt overgedragen aan een 'regering van nationale redding' totdat er presidentsverkiezingen zijn gehouden.

De Opperste Raad van de Strijdkrachten nam de macht over toen ex-president Hosni Mubarak na een opstand werd verdreven. Er is echter veel kritiek op de raad, omdat die er niet in is geslaagd de veiligheid te herstellen, de verslechtering van economie tegen te gaan of hervormingen door te voeren waar de betogers om vragen.