Rellen Egypte houden aan

De Egyptische politie is woensdag voor de vijfde dag op rij slaags geraakt met antiregeringsbetogers in het centrum van Caïro. Volgens een Egyptische mensenrechtengroepering zijn er sinds zaterdag 38 mensen omgekomen en zeker tweeduizend gewond geraakt.

Volgens het Egyptische ministerie van volksgezondheid zijn er sinds zaterdag niet 38 maar 29 doden gevallen. De politie ontkent met scherp te hebben geschoten.

Leden van de internationale gemeenschap hebben het geweld tegen demonstranten in Egypte scherp veroordeeld. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties betreurde het brute optreden van de ordetroepen. "Sommige beelden van de gebeurtenissen op het Tahrir-plein, waaronder die van de wrede mishandeling van reeds geboeide betogers, zijn schokkend, evenals de berichten over ongewapende demonstranten die door het hoofd zijn geschoten", zei Hoge Commissaris Navi Pillay.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel riep woensdag de Opperste Militaire Raad, die de dienst uitmaakt in Egypte, op de macht spoedig over te dragen aan een burgerregering. De Verenigde Staten en de secretaris-generaal van de VN spraken al eerder hun zorg uit om het lot van de Egyptische demonstranten.

Het bestand dat de veiligheidstroepen en demonstranten dankzij de bemiddeling van islamitische geestelijken waren overeengekomen hield in de loop van woensdagmiddag geen stand. De confrontaties hadden vooral plaats bij het zwaarbeveiligde ministerie van binnenlandse zaken. De politie zette traangas en rubberkogels in om te beletten dat de betogers het ministerie bestormden. De betogers zeiden dat helemaal niet van plan te zijn, maar alleen te willen voorkomen dat het leger en de politie hen verdrijven van het Tahrir-plein.

De Opperste Militaire Raad stelde daarop meer concessies voor. Zij gelastte de vrijlating van 312 gevangen betogers. Voorts ontnam de raad het leger de verantwoordelijkheid voor het gerechtelijke onderzoek naar een op 9 oktober in bloed gesmoord protest van christenen. Het leger wordt ervan beticht een aandeel in het geweld te hebben gehad. Civiele aanklagers buigen zich nu over de zaak.

Het militaire interimbestuur zegde dinsdag al toe dat op 30 juni 2012 presidentsverkiezingen worden gehouden. Deze stap werd door tienduizenden betogers als onvoldoende verworpen. Zij eisen dat het leger de macht overdraagt aan een burgerregering. Veldmaarschalk Hussein Tantawi, de leider van de Opperste Militaire Raad, zei dat de raad overweegt een referendum te houden over een directe overdracht van de macht aan een burgerregering, maar noemde geen datum.

"Onze eisen zijn duidelijk", aldus Khaled El-Sayed, een kandidaat voor de parlementsverkiezingen die maandag plaatshebben. "We willen dat de militaire raad aftreedt en de macht overdraagt aan een regering van nationale redding die de volledige macht heeft." De bevelhebber van de militaire politie en tevens minister van binnenlandse zaken moet worden aangeklaagd voor de 'afschuwelijke misdaden' van de afgelopen dagen, voegde El-Sayed daaraan toe. De Moslimbroederschap, de sterkste en best georganiseerde partij in Egypte, houdt zich afzijdig van het oplaaiende geweld. Waarnemers denken dat de Moslimbroeders vrezen dat de protesten de aanstaande verkiezingen zullen doorkruisen. De conservatieve islamitische beweging hoopt die verkiezingen te winnen. Een Amerikaanse documentairemaakster heeft een collega per telefoon laten weten dat zij door de Egyptische politie is opgepakt. De politie arresteerde Jehane Nojaim toen ze verslag deed van de protesten op het Tahrir-plein en nam haar camera in beslag. Nojaim maakte eerder de meermaals onderscheiden documentaire Control Room over de Arabische tv-zender Al-Jazeera.


Rellen Egypte houden aan (Foto: Novum)