'Onderzoek vuurwerkramp moet opnieuw'

Het onderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede moet opnieuw worden gedaan. Dat zeggen rechercheurs die de afgelopen anderhalf jaar nieuwe getuigen hebben gehoord in opdracht van het Openbaar Ministerie in Zwolle. Op geheime bandopnames die in het bezit zijn van KRO Brandpunt pleiten rechercheurs er voor om de zaak opnieuw te bezien.

De rechercheurs hebben tien verdwenen brandweerverklaringen van vlak na de ramp in mei 2000 in Enschede gevonden. Die verklaringen, die buiten het dossier zijn gebleven, werpen mogelijk een nieuw licht op de zaak.

Rudi Bakker, een van de toenmalige eigenaren van de vuurwerkopslag SE Fireworks die is veroordeeld tot een jaar cel, is blij met de uitlatingen van de rechercheurs. "Zij begrijpen het, zij begrijpen wat hier aan de hand is. Dit kan een doorbraak zijn van groot belang." In december maakt het OM bekend of ze het advies van de rechercheurs opvolgen.

De vuurwerkramp vond op 13 mei 2000 plaats in het vuurwerkbedrijf SE Fireworks in de wijk Roombeek. In totaal 23 mensen kwamen om het leven en 947 mensen raakten gewond.