Woody Allen wil geen groot kunstenaar zijn

Regisseur Woody Allen ziet zichzelf niet als belangrijke kunstenaar. "Ik heb niet de concentratie en toewijding die je moet hebben om echt een groot artiest te zijn", zegt de 75-jarige New Yorker in de documentaire Woody Allen: A Documentary. "Ik kijk liever thuis een sportwedstrijd."

Allen beleeft het meeste plezier aan de ontwikkeling van zijn scenario's, daarna wordt het volgens hem 'rampzalig'. "Al mijn ideeën voor het meesterwerk dat ik wil maken, worden dan gereduceerd tot 'ik prostitueer mezelf op ieder mogelijke manier om deze catastrofe te overleven'."

De neurotische regisseur debuteerde in 1966 met What's Up, Tiger Lily en levert sinds zijn tweede komedie Take the Money and Run uit 1969 steevast jaarlijks een film af. Allen schrijft al zijn filmscripts nog steeds op de typemachine die hij in zijn tienerjaren ook gebruikte.

De documentaire, van Robert Weide, gaat ook in op het privéleven van Allen en het schandaal van twintig jaar geleden. Hij verliet zijn toenmalige vriendin Mia Farrow voor haar geadopteerde dochter Soon-Yi Previn. "Dat was kennelijk een goed en sappig verhaal", zegt Allen daar nu over. Allen trouwde in 1997 met zijn 35 jaar jongere vriendin.

Woody Allen: A Documentary is zondag en maandag op de Amerikaanse televisie te zien. Of de tweedelige serie ook in Nederland te zien zal zijn, is nog onbekend.