Heineken wil rol als horecafinancier beperken

Bierbrouwerij Heineken wil zijn rol als geldschieter voor horecabedrijven verminderen. Volgens de bestuursvoorzitter van Heineken Jean-François van Boxmeer is dit een reactie op de affaire-Sjoerd Kooistra. Dat schrijft NRC Handelsblad vrijdag.

"We willen onze financieringen geleidelijk maar zeker afbouwen, in principe terug naar nul", zegt Van Boxmeer. De topman zegt hiermee een 'belangrijke les te hebben getrokken uit de affaire rond cafébaas Kooistra'.

Sjoerd Kooistra kwam in 2008 in een betalingsconflict met Heineken, dat zowel leverancier van bier als financier van vele horecapanden was. Kooistra pleegde in 2010 zelfmoord. Zijn bedrijf ging hierop failliet. Heineken was voor veertig miljoen euro schuldeiser.

Uit recent onderzoek van onderzoeksbureau EIM blijkt dat tweederde van de horecabedrijven een binding heeft met een brouwer die 'veel verder gaat dan de normale handelsrelatie'. Volgens EIM gaat het hierbij van tapinstallaties die in handen zijn van de brouwer, tot panden die gehuurd worden van de brouwer. Het rendement van de betreffende horecabedrijven wordt vaak negatief beïnvloed door de relatie, ontdekt EIM.

Van Boxmeer van Heineken pleit ervoor dat banken de rol van brouwers als horecafinancier overrnemen. In het verleden wilden die zich echter niet 'branden aan de horeca', stelt Van Boxmeer.