'Rutte verkoopt Europa als levertraan'

Premier Mark Rutte (VVD) moet Europa niet verkopen als levertraan. Volgens D66-leider Alexander Pechtold doet hij dat nu wel. "Hij zei eerst dat er geen euro naar Griekenland gaat, nu gebeurt dat toch", zei hij in het televisieprogramma Buitenhof.

Hij zei dat D66 van begin af aan voorstander is geweest van het sturen van geld naar Griekenland. "Wij hebben er daarbij ook op gewezen dat de EU ons ook geld oplevert. En als je alles optelt, is de rekening zwaar positief." Volgens Pechtold ontstaat er meer draagvlak voor dergelijke maatregelen als ze van begin af aan goed worden uitgelegd.

Ook Pechtold was tegen het inmiddels afgeschoten idee van de Griekse premier George Papandreou om een referendum over de bezuinigingen te houden. D66 heeft zich in het verleden een groot voorstander van referenda getoond, maar volgens Pechtold moet dat wel op het goede moment gebeuren.

Hij vergeleek de situatie nu met een huis dat in brand staat. "Dan ga je ook niet met de buren overleggen of je eerst de auto moet wegzetten en of het nou beter is om met water of met zand te blussen."