Ambtenaren vrezen wegblijven jong talent

Door bezuinigingen en de vergrijzing wordt de overheid als werkgever voor jongeren steeds minder aantrekkelijk. Twee derde van de ambtenaren vrezen dat jong talent wegblijft. Dat blijkt vrijdag uit een enquête van vakblad Binnenlands Bestuur.

De ondervraagden zeggen dat hun werkgevers nauwelijks iets doen om de grote uittocht van oudere medewerkers op te vangen. Sommige waren al begonnen om de uitstroom tegen te gaan maar die plannen werden afgeblazen door bezuinigingen.

Roel Nieuwenkamp, hoogleraar arbeidsverhoudingen aan de Universiteit van Amsterdam, noemt dat 'zorgwekkend'. Volgens hem zijn veel organisaties zo aan het bezuinigen, dat er geen aandacht meer is voor het probleem van de vergrijzing. "Alle energie gaat naar het bezuinigen, terwijl ze tegen de stroom in zouden moeten investeren in het boeien en binden van talent."

De ambtenaren zien graag dat de overheid zich meer gaat inzetten met het binnenhalen van jong talent. Dat kan bijvoorbeeld door het geven van traineeships, zeggen zij. Ook moet het principe dat de laatste werknemer die binnenkomt, er als eerste uitgaat bij reorganisaties afgeschaft worden.