Esther Verhoef wint NS Publieksprijs 2011

Esther Verhoef heeft met haar roman Déjà Vu de 25e NS Publieksprijs gewonnen. Dat maakte de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek maandagavond bekend. Het boek ontving 20,3 procent van de ruim 66.000 stemmen en krijgt daarmee de eretitel Boek van het Jaar 2011.

Verhoef ontving de prijs in het Concertgebouw in Amsterdam uit handen van de winnares van vorig jaar, Simone van der Vlugt. Beide auteurs schrijven literaire thrillers. Déjà Vu stond weken op de eerste plek in De Bestseller Top 60.

De 43-jarige auteur, die haar carrière onder meer begon met het schrijven van informatieve boeken over huisdieren, werd tot nu toe voor al haar thrillers genomineerd voor de NS Publieksprijs. Verhoef won van genomineerden als Peter Buwalda, wiens boek Bonita Avenue favoriet was bij onder anderen Freek de Jonge.

Ook David van Reybrouck, die eerder dit jaar met Congo de AKO Literatuurprijs en Libris Geschiedenis Prijs won, streefde ze voorbij. Verder grepen Arthur Japin, Dick Swaab en Herman Koch naast de prijs. Zowel Japin als Koch won de onderscheiding al eerder.

De jaarlijkse NS Publieksprijs is de grootste publieksprijs voor het Nederlandse boek. Verhoef wint 7500 euro, een sculptuur van Jeroen Henneman en een eersteklas reisabonnement bij de NS.


Esther Verhoef wint NS Publieksprijs 2011 (Foto: Novum)