Syrië waarschuwt voor erkennen Nationale Raad

De internationale gemeenschap doet er verstandig aan de Syrische Nationale Raad niet te erkennen. Dat heeft de Syrische minister van buitenlandse zaken Walid al-Moallem zondag gezegd. Hij dreigde met strenge maatregelen tegen landen die de Raad toch erkennen.

De raad brengt mensen van binnen en buiten Syrië samen in een poging de sterk versplinterde oppositiebeweging te verenigen. Hij werd eerder deze week opgericht in Istanbul.

"We zullen stevige maatregelen treffen tegen landen die deze onwettige raad erkennen", aldus de minister. Wat de aard van de maatregelen precies is, wilde hij in eerste instantie niet zeggen. Later leek hij te zinspelen op aanvallen op ambassades. Al-Moallem zei over berichten dat betogers de Syrische ambassade in Berlijn hebben bestormd dat landen die de Syrische diplomatieke posten niet beschermen, met gelijke munt worden terugbetaald. "Als zij niet voorzien in de veiligheid van onze diplomatieke missies, dan zullen we hun hetzelfde behandelen", aldus de minister.

Bourhan Ghalioun, het prominentste lid van de Nationale Raad, zei te verwachten dat de raad 'de komende weken' zal worden erkend door andere landen.

Damascus lijkt bezorgd dat als de Nationale Raad wordt erkend de organisatie een zelfde rol kan spelen als de Nationale Overgangsraad in Libië, die uiteindelijk Moammar Gadhafi wist te verdrijven.