Nobelprijs voor de vrede toegekend aan drie vrouwen

De Nobelprijs voor de vrede gaat dit jaar naar Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee en Tawakkul Karman. Zij worden onderscheiden voor hun vreedzame strijd voor de rechten en veiligheid van vrouwen. Dit heeft het Nobelcomité in Oslo vrijdag bekendgemaakt.

Sirleaf (72), een aan de Amerikaanse universiteit Harvard geschoolde econoom, is de eerste democratisch gekozen vrouwelijke president van Afrika. Sinds haar inauguratie in 2006 heeft ze zich ingezet voor de bestendiging van de vrede in Liberia, voor het bevorderen van economische en sociale ontwikkeling en voor het verstevigen van de positie van vrouwen, aldus het comité.

De Liberiaanse president werd gezien als een hervormer en een vredestichter. In eigen land wordt ze nu echter door haar politieke tegenstanders beschuldigd van het kopen van stemmen en het aanwenden van overheidsgelden voor haar campagne voor de verkiezingen deze maand. Zelf ontkent ze de aantijgingen.

Liberia werd tot 2003 verscheurd door burgeroorlogen. Het land ondervindt nog altijd veel moeilijkheden bij het bestendigen van de fragiele vrede. Het wordt ondersteund door vredestroepen van de Verenigde Naties.

Gbowee is onderscheiden met de Nobelprijs voor haar rol in het beëindigen van de oorlog. Zij wist christelijke en islamitische vrouwen te verenigen, waarmee ze de Liberiaanse krijgsheren trotseerde. Door haar werk kunnen vrouwen nu deelnemen aan verkiezingen en genieten vrouwen in West-Afrika meer invloed, aldus het comité.

Karman, een moeder van drie kinderen, geeft leiding aan de Jemenitische mensenrechtengroep Vrouwelijke Journalisten zonder Kettingen. Ze vervulde een leidersrol in de protestacties tegen het bewind van president Ali Abdullah Saleh. Het Nobelcomité prijst haar voor haar strijd voor vrouwenrechten, democratie en vrede in Jemen. "Ik ben zeer gelukkig met deze prijs", zei Karman. "Ik draag de prijs op aan de jongeren in de revolutie in Jemen en het Jemenitische volk."

"We kunnen geen democratie en blijvende vrede in de wereld bewerkstelligen zolang vrouwen niet dezelfde kansen hebben als mannen om invloed uit te oefenen op ontwikkelingen op alle niveaus in de maatschappij", zei het comité.

Vorig jaar ging de prijs tot groot ongenoegen van de machthebbers in Beijing naar de Chinese dissident Liu Xiaobo.

Volgens het testament van de Zweed Alfred Nobel is de vredesprijs bedoeld voor een persoon of instelling die zich op buitengewone wijze inzet voor het bevorderen van vrede en ontwapening. Het Noorse Nobelcomité zei dat het al lange tijd de mening is toegedaan dat er een nauw verband bestaat tussen mensenrechten en vrede.

De Nobelprijs voor de vrede wordt op 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel, in de Noorse hoofdstad Oslo, uitgereikt.


Nobelprijs voor de vrede toegekend aan drie vrouwen (Foto: Novum)