Opstelten: Betere controle aanvraag wapenvergunning

De politie moet meer aandacht besteden aan aanvragen voor een wapenvergunning. Dat zei minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) in een reactie op het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de schietpartij in Alphen aan den Rijn in april.

Volgens Opstelten moet de politie beter nagaan of de aanvraag in orde is. "Nu is het verstrekken van een vergunning te veel een administratieve handeling." Niet alleen op politiebureaus, maar ook op het departement van Opstelten moet meer aandacht worden besteed aan wapenvergunningen. "We moeten hier echt meer prioriteit aan geven."

Opstelten neemt het advies van de OVV over dat de aanvragers van een vergunning voortaan zelf moeten aantonen dat ze geschikt zijn om een wapen te bezitten. Hij noemde deze omkering van de bewijslast de voornaamste conclusie van het rapport.

Eerder kondigde Opstelten al aan dat hij de categorieën wapens die mensen mogen bezitten worden aangepast. Semiautomatische wapens zoals Tristan van der V. gebruikte zouden voortaan niet meer legaal verkrijgbaar mogen zijn. Hij gaat om de tafel met deskundigen en met de Koninklijke Nederlandse Schutters Associatie om nieuwe richtlijnen te formuleren.

Bij de schietpartij in het winkelcentrum in Alphen aan den Rijn kwamen zeven mensen, inclusief Van der V. zelf, om het leven. Van der V. was in het bezit van drie wapens. Voor alle drie had hij een vergunning, ondanks zijn psychische gesteldheid. Hij was in 2006 opgenomen geweest in een inrichting, maar dit werd door de politie niet meegewogen bij de beoordeling van zijn aanvraag van een wapenvergunning.


Opstelten: Betere controle aanvraag wapenvergunning (Foto: Novum)