Afghanistan eist einde aan aanvallen Pakistan

Het Afghaanse ministerie van defensie heeft buurland Pakistan zondag gemaand te stoppen met het afvuren van raketten op het noordoosten van Afghanistan. Het ministerie dreigde met hard ingrijpen van het Afghaanse leger. Pakistan ontkent verantwoordelijk te zijn voor de raket- en artillerieaanvallen.

Volgens het ministerie zijn er afgelopen week meer dan driehonderd stuks artillerie en raketten afgevuurd op de provincies Kunar en Nuristan. Het gebied is een bolwerk van opstandelingengroepen die zowel in Pakistan als Afghanistan strijden. De NAVO heeft grote moeite de afgelegen regio te pacificeren. De raketaanvallen onderstrepen bovendien het gebrek aan samenwerking tussen Afghanistan en Pakistan bij het bestrijden van hun gemeenschappelijke vijand.

De aanvallen op Afghanistan hebben volgens het ministerie van defensie een onbekend aantal Afghaanse burgers het leven gekost. Verscheidene huizen en moskeeën zijn vernietigd en honderden mensen zijn ontheemd geraakt. "Opnieuw heeft het Pakistaanse leger zware artillerie en raketten afgevuurd op onschuldige Afghanen vanaf de andere kant van de Durandlijn", aldus het ministerie, verwijzend naar de omstreden afbakening van de grenzen tussen Afghanistan en Pakistan uit de negentiende eeuw.

Een woordvoerder van het Pakistaanse leger zei dat navraag wordt gedaan over de beschietingen. "Ik neem aan dat dit onjuist nieuws is", aldus de woordvoerder. Volgens hem vinden er geen activiteiten plaats in het gebied vanwaar de raketten zouden zijn afgeschoten.

Eerder dit jaar klaagde Pakistan dat strijders uit Afghanistan meer dan 55 leden van de veiligheidstroepen en agenten om hadden gebracht. Islamabad eiste dat de Amerikaanse en Afghaanse militairen meer zouden doen om de stroom van strijders aan te pakken.

Pakistan wordt echter stevig bekritiseerd door de Verenigde Staten. Volgens Mike Mullen, de voorzitter van de gezamenlijke chefs van staven van de Amerikaanse strijdmachten, was de Pakistaanse geheime dienst ISI betrokken bij een aanval door radicale strijders op de ambassadewijk in Kabul.

De Pakistaanse legerchef Ashfaq Pervez Kayani ontkent deze aantijgingen met kracht en had zondag een speciale vergadering met zijn staf om de Amerikaanse beschuldiging te bespreken.