Journalist levert prijs in om plagiaat

Johann Hari van de Britse krant The Independent heeft de George Orwell Prize voor politieke journalistiek teruggegeven. De journalist raakte twee maanden geleden in opspraak, onder meer vanwege beschuldigingen van plagiaat. Donderdag gaf hij in de krant toe dat de kern van de beweringen klopt.

Hari gaf daarom de George Orwell Prize uit 2008 terug, uit 'berouw' voor de fouten die hij 'elders' maakte. Hij ontkende journalistieke flaters te hebben begaan in zijn winnende werk over de Centraal-Afrikaanse Republiek.

De gevallen journalist gaf toe dat hij citaten heeft verfraaid. Naar eigen zeggen greep hij terug naar uitspraken van geïnterviewden uit eerdere publicaties als hij bij het uitwerken van een interview vond dat iemand zich onduidelijk had uitgedrukt. Hij ontkent dat hij woorden van anderen in een verkeerde context heeft geplaatst.

Hari verontschuldigde zich verder voor de 'kinderachtige en kwaadaardige' wraakpogingen op zijn critici. Onder het pseudoniem David Rose bewerkte Hari hun Wikipedia-pagina's. Een van hen omschreef hij als 'antisemitisch en homofobisch', een ander als alcoholist.

Hari werd twee maanden geleden geschorst door zijn werkgever terwijl de beschuldigingen aan zijn adres werden onderzocht. Nu deze groot en deels waar blijken, moet Hari tot volgend jaar met onbetaald verlof.

Hari mag terugkomen bij The Independent, als in de tussentijd niet meer gênante fouten aan het licht komen. Een deel van zijn verlof moet hij besteden aan een 'journalistiek trainingsprogramma'.