F1-toekomst Kubica in oktober duidelijk

Lotus Renault GP wil halverwege oktober duidelijk hebben of Robert Kubica volgend seizoen terug zal keren bij het Formule 1-team of dat de renstal op zoek moet naar een andere coureur. Zo hoopt het team snel duidelijkheid te hebben over de sterkte van de rijdersbezetting voor 2012.

Kubica raakte begin februari zwaargewond bij een rallyongeval, waarna Renault op zoek moest naar een vervanger. Het team kwam hierbij uit bij Nick Heidfeld, maar de Duitser voldeed ondanks al zijn ervaring niet helemaal aan de verwachtingen. Daarom is nu Bruno Senna naast vaste rijder Vitaly Petrov gezet.

Om een herhaling van dit jaar te voorkomen wil Renault daarom snel duidelijkheid. Kubica's manager Daniele Morelli liet eerder weten dat het team een stoeltje vrijhoudt voor zijn pupil, maar dat is volgens teambaas Eric Boullier niet voor een lange periode. "De kans om Robert terug te krijgen mag ik niet laten lopen. Tegelijkertijd moet ik echter ook naar het teambelang kijken. Ik moet kijken naar de best mogelijke rijdersbezetting die ik kan veroorloven," zei Boullier tegen Autosport.

"Ik ben flexibel omdat ik gesteld ben op Robert en het zal het waard zijn om hem terug te hebben. Toch wil ik halverwege, en op z’n laatst eind oktober, zeker weten of hij terugkeert. Ook al moet hij nog werk verzetten. Ik verwacht niet dat hij net zo snel is als vorig jaar. Hij heeft een jaar niet geracet en dan is het lastig om het weer op te pakken. Ook heeft hij natuurlijk een ernstig ongeluk gehad. Het wordt niet makkelijk. Ik moet gewoon weten of hij weer kan racen."

Kubica zal komende maand voor het eerst weer achter het stuur van een auto gaan kruipen. Nog niet duidelijk is of dit een simulator is of een racewagen op een circuit. Aan de hand van de resultaten van deze test zal Boullier waarschijnlijk genoeg informatie hebben over de Formule 1-toekomst van de Pool.