De Jager: stabiliteit voorop in eurozone

Financiële stabiliteit in de eurozone is belangrijker dan het bijeenhouden van de eurolanden. Dat heeft minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) donderdag gezegd tijdens een perspresentatie van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Woensdag stelde Nederland voor een eurocommissaris aan te stellen die ongehoorzame landen uit de euro moet kunnen zetten. Deze eurocommissaris zou moeten toezien op de naleving van de afspraken in het stabiliteitspact.

De Jager vertelde dat Finland en Duitsland positief hebben gereageerd. Van Frankrijk heeft hij nog geen reactie gehad. In dat land is de meeste oppositie tegen een onafhankelijke partij die begrotingen mag controleren van Europese lidstaten.

De volgens Nederland aan te stellen eurocommissaris zou een land onder curatele kunnen plaatsen als de begrotingsregels aan de laars worden gelapt. Weigert een land onder curatele te worden gesteld, dan moet het land uit de euro worden gezet.

De Jager benadrukte dat de eurocommissaris geen rol kan krijgen in de situatie in Griekenland. "De eurocommissaris moet er komen om in de toekomst te voorkomen dat landen de fout in gaan", zegt De Jager."In Griekenland is het al tien jaar lang fout aan het gaan. Daar heeft het geen zin meer om boetes uit te delen, daar is een infuus nodig."

Griekenland heeft volgens De Jager in feite al geen zeggenschap meer over het eigen begrotingsbeleid. "Door steeds een trojka onder leiding van het Internationaal Monetair Fonds naar het land te sturen om te beoordelen of het daar goed gaat, wordt Griekenland gedwongen om maatregelen te nemen", zei De Jager. "Die trojka bepaalt of een nieuw deel van de steun wordt overgemaakt en het land dus overeind blijft."

De Jager zei tijdens de bijeenkomst er trots op te zijn dat het IMF een grote rol heeft gekregen bij de reddingsacties van Griekenland. "Ik heb destijds mijn poot stijf gehouden. Als je nu een peiling zou houden onder de eurolanden, zal blijken dat achteraf heel veel landen blij zijn met mijn standpunt van destijds."

Het CBS presenteerde op de bijeenkomst een rapport over de Nederlandse Economie in 2010. Het CBS benadrukt hierin dat de export de motor is van de Nederlandse economie. "Uit de uitgave blijkt weer dat Nederland een open economie is", zei De Jager. "Stabiliteit in de eurozone is daarom belangrijk voor een land als het onze."


De Jager: stabiliteit voorop in eurozone (Foto: Novum)