Australië geeft gamestudio's belastingvoordeel

De Australische regering gaat belastingvoordeel aan kleinere gamestudio's geven. Bedrijven met een jaaromzet van vijftien miljoen euro of minder kunnen bijna de helft van de gemaakte kosten op het gebied van nieuwe technologieën, waaronder bepaalde onderdelen in de ontwikkeling van games, terugvragen. Dat schrijft het gamevakblad MCV.

Australië hoopt met het belastingvoordeel meer beginnende ontwikkelaars naar het land te lokken. Momenteel vestigen veel gamebedrijven zich in Canada vanwege subsidies en het fiscale klimaat. Zo krijgen bedrijven als Electronic Arts, Ubisoft, Square Enix en THQ in Canada subsidies van een miljoen euro of meer voor het creëren van nieuwe banen binnen de sector.

In Nederland werd drie jaar geleden tien miljoen euro gestoken in het GATE-programma waarmee Nederland op de kaart moest worden gezet op het gebied van gameonderzoek naar onder meer educatieve en simulatieprogramma's. Organisaties als het in Utrecht gevestigde Dutch Game Garden krijgen overheidsgeld om beginnende gamestudio's en afgestudeerde gameontwikkelaars te ondersteunen.