Nog geen extra bezuinigingen gepland

Het kabinet heeft nog geen plannen voor extra bezuinigingen na 2012. Maar garanties dat die niet nodig zijn kunnen niet worden gegeven. Dat was de boodschap van minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) en minister van Economische Zaken en vicepremier Maxime Verhagen (CDA) vrijdag na afloop van de ministerraad.

In een artikel in De Telegraaf kondigden premier Mark Rutte en Verhagen vrijdag aan dat er mogelijk extra moet worden bezuinigd boven op de achttien miljard euro die al vaststaat. Dit zou nodig zijn vanwege de eurocrisis en de daardoor zo goed als stilgevallen economische groei in Nederland. Na afloop van de ministerraad waren Verhagen en De Jager voorzichtiger.

"Er zijn geen plannen voor extra bezuinigingen", zei Verhagen. Maar uitsluiten dat de overheid vanaf 2013 minder kan uitgeven deed hij ook niet. "Ik ben positief noch negatief gestemd, maar ik ben wel voorzichtig", zei De Jager. "Het is nog te vroeg om extra maatregelen te nemen, maar gelet op de verslechterende macro-economische omstandigheden vallen ze ook niet uit te sluiten."

Later geeft Rutte op zijn wekelijkse persconferentie nog uitleg over zijn uitlatingen tegenover De Telegraaf.