Koe Yvonne hoeft niet dood

De Duitse koe Yvonne is een wreed einde bespaard gebleven. Na 98 dagen op de vlucht hoeft ze niet als biefstuk of gehakt te eindigen, maar mag ze haar oude dag op het erf van een dierenpension slijten.

De koe was de laatste tijd een ware mediasensatie bij onze oosterburen geworden. Toen ze eind mei naar het abattoir moest besloot ze de benen te nemen, en was vervolgens meer dan drie maanden onvindbaar. Nadat de lokale autoriteiten een licence to kill hadden uitgevaardigd gingen jagers de bossen in om het rund te doden. Dit lukte echter niet, en bovendien schaarde het Duitse volk, gewoonlijk niet vies van een stukje vlees, zich massaal achter de koe. Hierop werd de jachtvergunning snel weer ingetrokken.

Koe in abattoir (bron: Wikimedia, foto: dr. Temple Grandin)Vervolgens werd het beest door dierenactivisten gekocht, en later loofde het Duitse blad Bild tienduizend euro uit voor haar vangst. De jagers vervingen hun kogels door verdovingspatronen, maar het mocht allemaal niet baten. Yvonne bleef verstopt in de bossen bij het Beierse Mühldorf.

Gisteren was het dier haar vlucht blijkbaar zat en probeerde zich bij een groep koeien van veehouder Konrad G. te voegen. Toen de boer het rund zag wilde het dier het bos weer in vluchten, maar de koene agrariër bedacht zich geen moment en zette doodleuk het hek open. Yvonne waggelde vervolgens gemoedelijk zijn terrein op en G. was een aardige bom duiten rijker.

De zesjarige Yvonne mag nu haar dagen slijten in een dierenpension. Ze gaat naar het pension Aiderbichl van de gelijknamige dierenrechtenorganisatie te Deggendorf. De afgelopen maanden was de koe de poster girl van deze club geworden.

Bild - So habe ich Yvonne gefangen 
Yvonne en boer Konrad G. in de aankondiging van het Bild-artikel