Staking Duitsland treft ook Nederlandse reizigers

De dreigende staking van Duitse luchtverkeersleiders dinsdag heeft ook gevolgen voor mensen die in Nederland op het vliegtuig stappen. Veel vluchten richting Zuid-Europa die normaal gesproken over Duitsland gaan, moeten worden omgeleid of geannuleerd.

Dat heeft Fred Könneman van de Europese luchtverkeersleidingsinstantie Eurocontrol gezegd op Radio 1. Een rechter in Frankfurt am Main besloot maandagmiddag dat de Duitse luchtverkeersleiders dinsdag van 06.00 tot 12.00 uur het werk mogen neerleggen.

Volgens Könneman zouden naar verwachting 3200 vluchten in Europa worden getroffen als de staking doorgaat. Of de staking doorgaat is nog niet helemaal zeker. De Duitse luchtverkeersleiding heeft beroep aangetekend tegen de uitspraak van de rechter in kort geding.

Een deel van de getroffen vluchten wordt geannuleerd, andere worden vertraagd. "Er gaan een hele hoop vluchten vanuit Nederland richting Zuid-Europa door Duitsland heen. We zullen proberen die zo veel mogelijk om te leiden."

De omleidingen betekenen dat de luchtverkeersleiding in Nederland en andere buurlanden van Duitsland het extra druk gaat krijgen, terwijl het momenteel toch al druk is, aldus Könneman. Door de staking kan niet worden gevlogen op de luchthavens en in het luchtruim boven Duitsland.

Vorige week werd een staking nog door de rechter verboden. De vakbond voor luchtverkeersleiders eist een loonsverhoging van 6,5 procent. Ook wil de vakbond een betere rechtszekerheid voor zijn leden.

Schiphol maakt pas na de beslissing van de rechter de gevolgen bekend. Ook KLM kan nog niet zeggen wat de gevolgen zijn, en raadt reizigers aan de website in de gaten te houden. "Als de staking doorgaat moeten ook Nederlandse reizigers rekening houden met vertragingen en annuleringen", meldt een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij. "Draaiboeken liggen al klaar."

Ook bij Eurocontrol in Maastricht werken Duitse luchtverkeersleiders. Als hun collega's staken, werken die echter gewoon door.


Staking Duitsland treft ook Nederlandse reizigers (Foto: Novum)