'CDA verkoopt onzin over taakstraf'

De wens van het CDA om de regels voor het omzetten van celstraf naar taakstraf strenger te maken, snijdt geen hout. Celstraffen worden helemaal niet omgezet in taakstraffen. Dat stelt de Raad voor de rechtspraak donderdag in een reactie op het pleidooi van Kamerlid Coskun Çörüz, die de huidige regeling als 'onlogisch en oneerlijk' betitelde.

Çörüz stelde woensdag dat een celstraf van 24 uur nu wordt omgezet naar een werkstraf van twee uur. Hij vindt dat een dag celstraf minstens gelijk moet staan aan een werkdag van acht uur. Hij vroeg via de media opheldering aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

De opmerkingen van Çörüz hebben ten onrechte de indruk gewekt dat iemand die van de rechter de cel in moet in plaats daarvan een taakstraf zou mogen uitvoeren, stelt de Raad voor de rechtspraak. In werkelijkheid is het zo dat een celstraf nooit wordt omgezet naar een werkstraf, brengt de raad in herinnering.

Taakstraffen kunnen wel worden omgezet in een celstraf. Dat gebeurt als de taakstraf niet of maar deels worden uitgevoerd. Voor deze omzetting geldt dat twee uur taakstraf gelijk staat aan 24 uur celstraf. "Wie onder een taakstraf van 24 uur probeert uit te komen, wacht maar liefst twaalf dagen in de cel", besluit de raad.