Karremans: mogelijk vervolging Srebrenica

De commandant van de Nederlandse VN-troepen in Srebrenica Thom Karremans houdt er rekening mee dat hij zich voor de militaire rechtbank in Arnhem moet verantwoorden. Dat zei hij woensdagavond in een interview met het televisieprogramma Nieuwsuur. "Ik houd er rekening mee dat ik naar de rechtbank moet."

Srebrenica viel in de zomer van 1995. Nederlandse blauwhelmen hadden de opdracht de VN-enclave te beschermen, maar konden de tweeduizend zwaar bewapende Serviërs geen tegenstand bieden. Zeven- tot achtduizend mannen uit de enclave werden weggevoerd en vermoord.

Begin vorige maand bepaalde het gerechtshof in Den Haag dat de Nederlandse staat aansprakelijk kan worden gehouden voor de dood van drie moslimmannen in Srebrenica. In 2008 oordeelde de rechter nog dat alleen de Verenigde Naties verantwoordelijk kunnen worden gehouden. Nabestaanden die de zaak hadden aangespannen gingen daarop in hoger beroep.

Volgens het hof was na de val van de Bosnische enclave Srebrenica een 'unieke situatie ontstaan'. De Dutchbatters in Bosnië vielen onder VN-mandaat, maar volgens het hof bemoeide de Nederlandse regering zich ook met Dutchbat en de evacuatie van de vluchtelingen. De verantwoordelijkheid kan daarom niet worden afgeschoven op de VN, aldus het hof.

Het Openbaar Ministerie in Arnhem beslist dit najaar over een mogelijke strafrechtelijke vervolging, waar nabestaanden op aansturen. Karremans stelde woensdag dat hij uiteindelijk verantwoordelijk is voor alles wat er is gebeurd. "Achteraf zeg ik: men heeft de verkeerde beslissing genomen." Die 'men' zijn mensen die namens Karremans beslissingen mochten nemen, legde hij uit.

Karremans vertelde verder dat hij begin juni, een maand voordat de enclave viel, al had aangegeven dat de missie niet langer uitvoerbaar was. "Ik was een roepende in de woestijn met geen of nauwelijks middelen. Als er niet naar je wordt geluisterd, er geen stappen worden ondernomen, dan houdt het op."

De opmerking van toenmalig generaal van de landmacht Hans Couzy onlangs dat het fout was Karremans als leider van de Nederlandse militairen naar Srebrenica te sturen, vindt Karremans een dolk in de rug. Couzy stelde dat Karremans persoonlijke problemen had die hem te veel in beslag namen. "Dat soort dingen zeg je niet. Ik vind het natrappen. Het zou hem sieren als hij zijn excuses aanbiedt."


Karremans: mogelijk vervolging Srebrenica