FIM: "MotoGP-race Japan gaat door"

Motorsportorganisatie FIM heeft bekend gemaakt dat de MotoGP-race in Japan op 2 oktober gewoon door zal gaan. Het nieuws van vandaag was slechts een formaliteit, omdat het Italiaanse ARPA de resultaten van een stralingsonderzoek nabij het Motegi-circuit onlangs al gepubliceerd had en er geen risico voor de rijders zou bestaan.

Omdat Motegi eerder dit jaar getroffen is door de aardbeving en de daaropvolgende rampen in Japan werd de race al uitgesteld tot 2 oktober. Verschillende coureurs hadden hun zorgen geuit over het stralingsniveau rond het circuit, omdat de kerncentrale in Fukushima nog steeds straling blijft uitstoten en deze ook deels naar Motegi drijft. Uit onderzoek van de ARPA naar het stralingsniveau in de lucht, de omgeving en het voedsel is gebleken dat er geen onaanvaadbaar risico is. Zo zou het gemiddeld stralingsniveau in steden als Rome en Madrid hoger liggen.

Eén MotoGP-coureur zal hoogstwaarschijnlijk niet naar Japan afreizen. Kampioenschapsleider Casey Stoner heeft laten weten dat hij weigert op 2 oktober in actie te komen en hij verwacht dat de komende tijd meerdere rijders hem zullen steunen en ook besluiten niet naar Japan af te reizen.