Consumentenbond inventariseert medische blunders

Mensen die slachtoffer zijn van verkeerd medisch handelen, kunnen zich melden bij de Consumentenbond. De bond inventariseert de ervaringen van patiënten, nabestaanden en hun belangenbehartigers tot 1 september.

De afgelopen tien jaar zijn artsen en hulpverleners niet opener geworden over medische missers, blijkt volgens de Consumentenbond uit een enquête onder letselschadeadvocaten. De bond pleit voor het opzetten van een onafhankelijk kenniscentrum waar gedupeerden kunnen laten toetsen of hun zaak kans van slagen heeft.

De Consumentenbond wil verder dat de bewijslast wordt omgekeerd als een medisch dossier incompleet is, zodat de arts zijn onschuld moet aantonen. Advocaten zeggen volgens de bond geregeld mee te maken dat delen van medische dossiers 'zoekraken' en het slachtoffer geen of te weinig erkenning krijgt.

Ook lopen de kosten van rechtszaken vaak hoog op vanwege de juridische complexiteit. Daarnaast zouden patiënten, nabestaanden en hun belangenbehartigers vaak tegen 'onredelijke' verzekeraars van artsen en ziekenhuizen aanlopen.