'Wachttijd voor onderzoek PBC fors toegenomen'

De wachttijd voor psychiatrisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum (PBC) is de afgelopen maanden spectaculair gestegen. Verdachten die voor onderzoek naar het centrum zijn gestuurd, moeten 23 weken wachten voordat ze aan de beurt zijn. Dat schrijft Trouw.

In het PBC wordt de psychische gesteldheid van verdachten in strafzaken onderzocht. De gemiddelde wachttijd was de afgelopen jaren nog twee tot drie maanden. Veel strafzaken lopen door de gestegen wachttijd grote vertragingen op.

Volgens het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie, waarvan het PBC onderdeel is, zijn er de laatste tijd erg veel aanmeldingen voor psychiatrisch onderzoek. Een duidelijke verklaring daarvoor is er niet.

In het PBC in Utrecht kunnen 32 verdachten tegelijkertijd onderzocht worden. Een onderzoek duurt zeven weken. Daarna zijn er nog ongeveer drie maanden nodig voor het rapport af is. Door de gestegen wachttijd neemt het hele traject dus al gauw elf maanden in beslag.

De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten vindt dat er iets aan de wachttijden gedaan moet worden. "Iedereen is erbij gebaat dat er snel recht kan worden gedaan. Maar hoe moet dat als alleen al het PBC-traject bijna een jaar in beslag neemt?", zegt secretaris Geert Jan van Oosten in de krant.