Dodental aanslagen Mumbai stijgt

Het aantal mensen dat woensdagavond (lokale tijd) is omgekomen door aanslagen in Mumbai is gestegen tot 21. Er vielen ruim 140 gewonden. Dat hebben de Indiase autoriteiten gemeld. Op drie plaatsen in de West-Indiase metropool ontploften vrijwel tegelijkertijd bommen.

De explosies vonden plaats op drukke plaatsen bij een operagebouw, een school en bij een bekende goud- en juwelenmarkt. De veiligheidsdiensten rukten massaal uit. Het is onduidelijk wie achter de aanslagen zou zitten. De verantwoordelijkheid is nog niet opgeëist. De verdenking is in Indiase media echter gevallen op islamistische groeperingen die eerder aanvallen uitvoerden in het Zuid-Aziatische land.

President Barack Obama van de Verenigde Staten heeft de aanslagen scherp veroordeeld. Hij noemde ze afschuwelijk en hij bood het land hulp aan. Ook de Indiase premier Manmohan Singh veroordeelde de aanslagen. Hij riep de Indiërs op kalm te blijven.

De Nederlandse premier Mark Rutte is geschokt en bedroefd door de aanslagen. "Deze avond zijn mijn gedachten bij het volk van India, de slachtoffers en hun families", aldus Rutte in een verklaring van de Rijksvoorlichtingsdienst.

De aanslagen van woensdag waren de dodelijkste in de stad sinds november 2008. Toen pleegde een groep vermoedelijk uit Pakistan afkomstige militanten een reeks aanslagen in de Indiase havenstad. Door de vier dagen durende terreuractie kwamen 166 mensen om het leven, onder wie ook een Nederlander. De islamistische groepering Lashkar-e-Taiba werd verantwoordelijk gehouden voor die aanvallen.