Obama: gelijke rechten voor homostellen

Homostellen moeten dezelfde rechten krijgen als heterostellen. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama donderdag gezegd. Over het homohuwelijk liet de president zich niet uit.

Obama steunt geregistreerd partnerschap maar niet het homohuwelijk en die standpunten zijn pijnlijk voor de homoseksuele aanhangers die Obama over het algemeen omarmen. Obama sprak donderdag op een bijeenkomst van de homogemeenschap.

Een handvol aanhangers van het homohuwelijk riep 'Huwelijk!' tijdens de toespraak van de president, waarop Obama reageerde met "Ik heb jullie gehoord, jongens." Obama zei dat de ontwikkelingen misschien minder snel vorderen dan sommigen zouden willen, maar hij voegde toe dat hij er vertrouwen in heeft dat er een dag komt 'dat elke Amerikaan, homo of hetero of biseksueel of transgenderist, de vrijheid heeft te leven hoe ze willen'.

De bijeenkomst viel samen met een debat in Albany over legalisering van het homohuwelijk in de staat New York. Legalisering zou New York de zesde en verreweg grootste staat maken waar een homohuwelijk gesloten kan worden.

Als Obama het homohuwelijk openlijk zou steunen, zou hem dat enthousiasme opleveren bij zijn liberale achterban en mogelijk meer geld uit de rijke homogemeenschap. Het is echter de vraag of het hem veel extra stemmen zal opleveren voor de verkiezingen in 2012, want de weerstand van de Republikeinen voor meer homorechten geeft homo's weinig andere opties om op te stemmen. Steun voor het homohuwelijk zou er bovendien voor kunnen zorgen dat sommige gelovige stemmers zich vervreemd voelen van Obama en zijn partij. En dat zijn kiezers die het Witte Huis graag binnen wil halen voor de herverkiezing van de president.

De publieke opinie in de Verenigde Staten lijkt zich langzaam maar zeker richting steun voor het homohuwelijk te bewegen. "Er is een duidelijk zichtbare verschuiving de laatste paar jaar", zegt Carroll Dorothy, directeur van het Pew-onderzoekscentrum voor bevolking en pers. Uit een peiling van het centrum in maart bleek dat 45 procent van de Amerikanen voor het homohuwelijk is en 46 procent tegen. Het was de eerste keer dat de percentages zo dicht bij elkaar lagen.